jaarfeestencirkelterug

Carnaval of vastenavond

‘Vanuit chaos ontstond de wereld’

Het vroege voorjaar hangt in de lucht. Als het weer het even toelaat voelen we de drang om weer naar buiten te gaan. Het is de natuur die dit signaal geeft en onze ziel die volgt.

Nog veertig dagen en we vieren Pasen, het feest waarop we telkens opnieuw uit onszelf kunnen verrijzen. Het is een kans om aan de buitenwereld te tonen dat we ons vroegere zelf kunnen overstijgen en als het ware een nieuwe en betere ik kunnen zijn.

Hoe kan je nu aan die moeilijke weg beginnen om uit jezelf te verrijzen?

Daar hadden de Grieken wel een mooi uitgangspunt met hun scheppingsverhaal. ‘Vanuit de chaos ontstond de wereld. In het begin was er niets anders dan een duistere, grenzeloze ruimte: chaos.

Om met Pasen jezelf opnieuw te scheppen moet je eerst op zoek gaan naar wie je in wezen bent. Dit is juist de boodschap van carnaval. Door te verkleden, door maskers te dragen, kun je je inleven in degene die ook in je leeft, die je wil leren kennen of voor wie je bang bent.  Chaos en wanorde creëren om elkaar daarna te ont-maskeren en te ont-dekken wie die ander in wezen is.

Na de ‘chaos’ breekt de vastentijd aan, die veertig dagen duurt. Je kan in die tijd het vasten letterlijk nemen. Maar de uitdaging wordt groter wanneer je jezelf de vraag stelt welke prikkels of verleidingen jou in de weg staan om die individuele weg naar Pasen te bewandelen.