jaarfeestencirkelterug

Maria-Lichtmis

“Op 2 februari is geen vrouwtje zo arm, of ze maakt haar pannetje warm”.

Koning winter heerst nog machtig en de koude kan na de gezellige kerstperiode nog kouder aanvoelen. Toch is er plots dat magische moment in de maand februari: ‘het wordt licht’. Je merkt het voor het eerst als je wakker wordt. Het licht hoeft niet direct aan en iets van de donkere maanden is verdwenen. In vroegere tijden was dit moment waarop de boeren op zoek gingen naar extra hulp. Nieuwe knechten en meiden kwamen opnieuw naar de boerderij want met de terugkeer van het licht, kon men opnieuw op het land gaan werken. Voor de tijd van zaaien aanbrak, bakte de boerin pannenkoeken met het meel van de vorige oogst. Na de lange winter zaten ze vaak door hun wintervoorraad heen, maar meel was er meestal genoeg. De ronde vorm van de pannenkoeken doet denken aan de gouden zon die weldra opnieuw een hoofdrol zal spelen.

De grond is nog hard en bevroren maar toch is er diep in de aarde nieuw leven dat langzaam ontwaakt. De eerste sneeuwklokjes en krokussen komen boven.

Met Lichtmis voelen we een verwondering voor dat eerste licht en het nieuwe leven dat onder de diepe aardegrond zich voorbereidt om zich te tonen aan de wereld in al zijn pracht.