jaarfeestencirkelterug

Pasen

‘Haantje op een stokje
bedelt om een brokje,
bedelt om een stukje brood,
anders gaat mijn haantje dood.’

Wanneer de jongere kinderen palmpasen vieren, zingen ze tijdens de rondgang met hun palmpasenstokken. Het beeld van het houten kruis, de lentekleuren van de crèpepapieren linten zijn duidelijk een verwijzing naar Pasen. Bovenaan de stok prijkt trots hun broodhaan.

Waarvoor staat die haan en waarom moet die broodhaan een stukje brood krijgen?

Bij het eerste ochtendlicht kraait de haan en maakt ons wakker.

Ook in sprookjes en het paasverhaal kraait de haan op belangrijke momenten. Bij de Bremer stadsmuzikanten kraait hij wanneer de rovers binnenvallen. Zo wekt hij de andere dieren op tijd. De haan kraait voor de tweede maal als Petrus zijn trouwe vriend Jezus en vooral hun vriendschap ontkent uit angst. De haan kraait dus op momenten dat de mens de goede beslissing moet nemen.

In deze tijd van het jaar zou je het beeld van de haan in jezelf kunnen zoeken.

Worden we wakker op de belangrijke momenten? Nemen we de juiste beslissing? Voorzien we ons eigen haantje van brood zodat hij ons altijd zal wakker kraaien op het juiste moment?

Om wakker te blijven moet ons haantje gevoed worden met echte waarheid. We moeten dus op zoek gaan, net zoals in de natuur, naar kracht om opnieuw te groeien. Om datgene te laten ontkiemen wat we in de voorbije weken voorbereid hebben.

Zo verstopt de paashaas op paasmorgen eieren, in de hoop dat wij nieuwe levenskiemen willen zoeken.