jaarfeestencirkelterug

Sint-Jan

‘Mijn geest en gemoed worden van zomerse warmte vervuld,
waardoor mijn eigen willen op de achtergrond treedt.
Ik moet mijzelf in het licht verliezen
om mij er opnieuw in te vinden.’

Op 21 juni is de dag het langst en de nacht het kortst: de zomerzonnewende. Dit is het begin van de zomer.

Op 24 juni, de geboortedag van Johannes de Doper, wordt het feest van Sint-Jan gevierd.

De dagen zijn vervuld van warmte en schoonheid. De lucht, het licht en heel de natuur vol kleur en geur nodigen ons uit om naar buiten te gaan. In deze dagen vergeten we al wel eens de tijd of andere praktische beslommeringen. Je voelt met heel je wezen dat je de zomertijd nodig hebt om er weer tegenaan te gaan in de herfst.

Zoals we buiten de rijpe zomervruchten eindelijk kunnen plukken, hebben we ook innerlijk vruchten die tijdens de voorbije maanden gegroeid zijn. Als we deze verder laten rijpen in de komende warme zomermaanden, dan zijn we klaar voor het najaar.

Het is goed om even uit te ademen en te ‘vergeten’. Want net zoals met Pinksteren is het juist dat loslaten wat ruimte geeft voor iets nieuws. Niet alleen om de ander te ontmoeten en bestaande of nieuwe verbindingen te verstevingen maar ook om de connectie met je eigen levenslot opnieuw te voelen.

Met het Sint- Jansfeest vieren we de komst van de zomer. Een tijd om jezelf te verwarmen aan de gouden zon en op te gaan in alle schoonheid die de wereld ons biedt.