jaarfeestencirkelterug

Sint-Maarten

‘Al ruisen alle wouden.
Al bruist het wilde meer.
Al beeft het van de donder.
Al slaat de bliksem neer.
Mijn hart blijft zonder vrezen,
In zijn ware wezen.’

Het leven in de natuur trekt zich terug. Dieren bereiden zich voor op een winterslaap, trekvogels beginnen aan hun reis naar het zuiden. Bomen laten hun prachtige kleuren zien, vlak voor ze kaal worden. Het wordt kouder en begint te schemeren.

Op 11 november vieren we het feest van Sint-Maarten. Volgens de legende schonk ridder Maarten de helft van zijn warme mantel aan een arme bedelaar, maar hield de andere helft voor zichzelf. Dit in tegenstelling tot het meisje uit het sprookje van “De Sterrendaalders “van Grimm. Zij schonk alles wat ze had weg. Maar wie alles weggeeft, heeft niets meer te schenken. Terwijl diegene die met wijsheid wegschenkt en ook nog iets overhoudt om zichzelf staande te houden en zo in staat blijft om steeds weer opnieuw te schenken.

Het Sint-Maartenfeest is het feest van goedheid . Een feest van schenken en daarmee ook van ontvangen. Met het feest van Sint-Maarten, 40 dagen voor kerst, breekt de periode van de lichtfeesten aan. Deze begeleiden ons door de donkere dagen die gaan komen.