Sint-Michaël

‘Hoe zouden wij die oude mythen kunnen vergeten die aan de wieg van alle volkeren staan? De mythen over draken die op het allerlaatste ogenblik in een prinses veranderen.
Misschien zijn alle draken uit ons leven wel prinsessen die er alleen maar op wachten ons eens mooi en moedig te zien?’
(Rainer Maria Rilke)

De lange lichte zomer loopt op zijn einde. De zomer was het seizoen waarin de natuur groeide, bloeide en tot rijping kwam. Nu de zomer ten einde loopt en het gewone leven weer op gang komt, voelen we een stukje strijd in ons. Het is geen eenvoudige beweging om een mooie zorgeloze tijd achter te laten en opnieuw tot de orde van de dag te komen. Toch moeten we erop vertrouwen dat september de oogstmaand is. Niet alleen de boeren maar ook wij moeten oogsten wat in die warme maanden zo mooi tot rijping kwam. Zo kunnen we een stukje van de zomer mee de herfst en de winter innemen.

Op 29 september vieren we het feest van Sint-Michaël. Voor de jonge kinderen is dit feest een oogstfeest. In de hogere klassen heeft dit feest een ander karakter. Daar staan het verhaal van Michaël, Joris en de draak centraal. Het is een feest waarbij kracht en moed aangesproken worden.