jaarfeestencirkelterug

Sint-Nicolaas

‘Mensen, luister nu eens even
naar de wijze goede Sint,
die ieder jaar weer komt gevaren
naar ’t zich ontwikkelende kind.
Niet het kind nog jong van jaren,
maar het kind in ieder mens,
die een verdere ontwikkeling
koestert als een stille wens.’

Op 6 december, vlak na het begin van de advent, vieren we het feest van Sint-Nicolaas. Omdat Sint-Nicolaas in de tijd komt dat de eerste adventskaars wordt aangestoken, kan hij ook gezien worden als de boodschapper dat er weldra een kind geboren wordt.

Sint-Nicolaas kan beleefd worden als de beschermer van de jonge, creatieve mogelijkheden van het kind in onszelf. Net zoals hij de speelse Piet onder zijn hoede neemt. Het gaat erom het kind in onszelf te vinden, de heelheid van het kind. Hij leert ons van twee één te maken: Sint en Piet, volwassene en kind, buiten en binnen, boven en onder, vrouwelijk en mannelijk.

Zo kunnen we het Sinterklaasfeest ook als een uitdaging zien om het niet voor de kinderen te vieren maar samen met de kinderen. Onze beleving en die van de jonge kinderen maken een waardevol geheel. In Nederland kent men de traditie om onder de volwassenen kaartjes te sturen waarin ze op een fijne manier, vol humor de spiegel naar elkaar richten, net zoals het grote boek van Sint.